Par saveta kako do kvalitetne fotografije hrane

Prirodno svetlo

Koristite ga kad god možete i dobićete lepe i prirodne fotografije. Igrajte se – pomerajte hranu u odnosu na izvor svetlosti i videćete kako se tim pomeranjem menja i atmosfera na fotografiji.

Brzo fotografišite

Kada je hrana u pitanju, tu nema puno vremena za rad. Brzo se suši i menja izgled pa se od Vas zahteva brzina. Pre nego što hrana bude gotova i spremna za fotografisanje, odradite pripremu i uradite test fotografije kako biste videli da li je sve spremno. Kada hrana bude spremna, postavite je na planirano mesto i uradite što veći broj fotografija iz različitih uglova.

Postavka scene

Da bi fotografija privukla pažnju neophodna je pažljivo osmišljena postavka. Pored hrane koja treba da se nađe na malom tanjiru (kako ne bi ostalo previše praznog prostora na tanjiru) neophodno je dodati i druge elemente. Ispod tanjira stavite stoljnak ili neku drugu pozadinu pa dodajte salvete, escajg, začine, posude, šta se Vama učini lepim. Kada koristite začin kao dekoraciju (želite da ga pospete po tanjiru), savet je da koristite baš taj začin koji je korišćen u pripremi jela koji fotografišete.

Fotografišite stvari u grupama od tri ili pet

Parno grupisanje neće navesti oči da osmotre celu sliku, za razliku od neparnog.

Napravite mnogo fotografija

Kao što sam već pomenula, fotografisanje hrane zahteva brzinu. Nećete imati vremena da proveravate da li je nešto van fokusa, zato, moj savet jeste: Što više fotografija iz što više uglova.

Stvari koje ne treba da se nađu na fotografiji

Pepeljare, cigarete i upaljače obavezno sklonite iz kadra. Nema ništa gore od pune pepeljare i kutije cigareta pored divne hrane. 

Pogledajte video sa 30 trikova koji se koriste kada je u pitanju fotografisanje hrane: www.youtube.com/watch?v=9k7PJoNAXkk 

Malo je šokantno zar ne? 🙂 

fotografisanje_hrane
fotografisanje_hrane
fotografisanje_hrane